VIDEO KILPAILUTYÖNÄ

KILPAILUUN LÄHETETTÄVÄ VIDEO

 

Joissakin Yritys Hyvä -tehtävissä on mahdollisuus toteuttaa kilpailutyö tai osa siitä videona. Alla ohjeita liittyen videoon kilpailutyönä. Useassa tehtävässä video on osa kilpailuun lähetettävää portfoliota. Ohjeita ja vinkkejä portfolioon täältä.

Videon pituus

Muista, tiivistäminen on valttia! Liian pitkä video voi herpaannuttaa katsojan mielenkiinnon. Musiikkivideon suositeltava pituus on noin kolme minuuttia, yhden kilpailutyön videoiden yhteispituus voi olla enintään 10 minuuttia.

Videon tiedot

Kaikissa videotallenteissa tulee olla tekijän nimi tai tekijäryhmän/-ryhmäläisten nimet, koulun nimi sekä kilpailutehtävän nimi, esimerkiksi "Sarja 2, ryhmätyö: Yrittämisen sävelet".

Videon muoto

Kaikki kilpailuun lähetettävät videot tulee olla ladattuna internetin videopalveluun YouTubeen piilotettuna. (Määrittele videon tietosuoja-asetukseksi "piilotettu" tai "unlisted", jotta vain linkin saaneet näkevät videon.) Kilpailuun lähetetään videon linkki osana kilpailutyötä. Videossa tai sen kuvauksessa tulee selkeästi ilmaista videon tekijät.

Videon lataajan tulee huolehtia siitä, että video katsottavissa linkin takaa kesäkuun 2019 loppuun saakka.

YouTube -tilin luonti ja videon lataaminen

Ohjeet YouTube -tilin luomiseen ja videoiden lataamiseen löytyvät osoitteesta http://support.google.com/youtube/bin/answer.py?hl=fi&answer=161805.

Video voidaan ladata myös jollekin jo olemassa olevalle YouTube -tilille. Tilin luojan tulee huolehtia siitä, että tili on käytössä ja video siten katsottavissa linkin avulla aina kesäkuun 2019 loppuun asti. Mikäli videon tekijät ovat alle 13-vuotiaita, täytyy tilin luojan/haltijan olla opettaja, kerhonohjaaja, huoltaja tai muu aikuinen.

Kuvausluvat ja tekijänoikeudet

Varmistathan ennen videon lähettämistä, että sinulla on kaikilta videossa esiintyviltä lupa lähettää video kilpailuun. Henkilöitä saa videoita vain luvalla. Kuvattavalle tulee kertoa, mihin tarkoitukseen video tehdään ja missä se julkaistaan. Tarvittaessa luvan voi pyytää kirjallisena. 

Muistathan myös, että videossa ei saa käyttää tekijänoikeudella suojattua kuvamateriaalia tai musiikkia. Tekijänoikeusvapaata musiikkia löydät esim. Incompetech.comista. Tekijä/ tekijät ovat itse vastuussa mahdollisista tekijänoikeusmaksuista.

Käyttöoikeudet

Kilpailutöiden tekijänoikeudet säilyvät tekijöillä. Kilpailuun osallistunut videon tekijä (tekijät) luovuttavat kilpailun järjestäjälle oikeudet esittää videota omilla kanavillaan seuraavan kilpailuvuoden ajan.

Vinkkejä ja linkkejä

  • Kaikki kuvaa -sivusto www.kaikkikuvaa.fi opastaa miten voi tehdä helposti oman videon vaikkapa kännykällä.
  • Kelaamo Edu on kotimainen, elokuvakasvatukseen keskittyvä yhteisö verkossa. Sivuilta löydät uutiset, tapahtumat ja vinkkejä elokuvan tekoon lasten ja nuorten kanssa.

VLOGI KILPAILUTYÖNÄ

Edellä mainitut ohjeet pätevät myös vlogiin tuotettavan materiaalin laatimiseen. Lisäksi alla linkit kuuden jakson laajuiseen vloggaustutoriaaliin, josta löytyy vinkkejä oman vlogin tekniseen toteutukseen ja sisällöntuotantoon.

1. jakso: Ideointi ja sisällön suunnittelu

2. jakso: Kuvaaminen ja harjoittelu

3. jakso: Suunnittelu ja kuvaaminen

4. jakso: Videoiden julkaiseminen

5. jakso: Elokuva ja erikoistehosteet

6. jakso: Kuinka menestyä videoilla?