YRITTÄMISEN SÄVELET

SANOITA ROHKEUDESTA JA YRITTÄMISESTÄ KERTOVA KAPPALE

Sanoita oma kappale, jonka aiheena on rohkeus ja yrittäminen. Inspiraatiota kappaleeseen voi hakea Elastisen Eteen ja ylös -musiikkivideosta. Halutessasi voit tutustua vielä laulun sanoihin kirjoitettuna. Millaisia ajatuksia kappale herättää? Millaisissa tilanteissa olet itse ollut rohkea? Entä mitä tarkoittaa, kun yrittää parhaansa? Pelkät sanoitukset riittävät jo kilpailutyöksi, mutta voit halutessasi myös säveltää sanoihin sopivaa musiikkia ja esittää kappaleesi, niin että videoit tai äänität esityksesi. Jos päädyt esittämään ja taltioimaan kappaleesi, lähetä esitys linkkinä yhdessä sanojen kanssa kilpailuun.

Muista laittaa työhösi oma nimesi, koulusi nimi sekä kilpailusarja ja tehtävän nimi (sarja 3, yksilötyö: Yrittämisen sävelet).

VINKKEJÄ TEKEMISEEN

Tekstin voi tehdä ilman musiikkia tai sen voi rakentaa kappaleen päälle. Esimerkiksi internet-selaimessa toimivalla JamStudio-ohjelmalla voi valita haluamansa sointukierron, jonka päälle voi alkaa sovittamaan tekstiä. Hyvä perussääntö on lähteä rakentamaan säkeistö tai kertosäe muodostamalla neljä lausetta, joista kussakin on 4-8 sanaa (sanamäärä riippuu tavumääristä: kun sanoissa on paljon tavuja, sanoja tulee yhteensä vähemmän). Kehittele itse melodia tai räppää sanoja sointupohjan päälle.

Laulun rakenne voi olla esimerkiksi säkeistö+kertosäe+säkeistö+kertosäe+kertosäe. Lauseita voi muodostaa esimerkiksi niin, että aluksi pohdit rohkeuteen ja yrittämiseen liittyviä tärkeitä sanoja, jonka jälkeen lähdet rakentamaan lauseita näiden sanojen ympärille. Ohjeita ja vinkkejä laulun tekemiseen voit etsiä myös internetistä, muun muassa nettisivu Goodies! antaa neuvoja oman laulun kirjoittamiseen.

JamStudion lisäksi musiikin voi säveltää instrumenteillä tai muilla musiikinteko-ohjelmalla, kuten GarageBand, Music Maker JAM tai Walk Band. Näitä ohjelmia voi ladata kännykkään, tablettiin tai tietokoneeseen. Musiikin säveltämiseen käytettäessä GarageBandia (iPad) hyödyllinen Anssi Leppäsen kokoama ohjelmateriaali löytyy täältä. Kappaleen, jossa on vain yksi säestysinstrumentti ja laulu, voi nauhoittaa esimerkiksi ohjelmalla Twotrack Studio Recorder. Kappaleeseen on helpointa ottaa neljän soinnun sointukierto, joka joko pysyy muuttumattomana koko kappaleen ajan tai vaihtuu kertosäkeeseen mentäessä.

Ohjeita ja vinkkejä musiikkivideon tekoon löytyy osoitteesta Kaikki kuvaa.